tag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post3521978643395504971..comments2023-05-18T15:48:35.757+02:00Comments on do czego przyda się chustka?: [594].Chustkahttp://www.blogger.com/profile/06494608925151728703noreply@blogger.comBlogger51125tag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-36390142430464160352011-12-08T01:02:09.591+01:002011-12-08T01:02:09.591+01:00"Badania wykazują jednak, że likopen najskute..."Badania wykazują jednak, że likopen najskuteczniej przeciwdziała nowotworowi prostaty.<br />Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój tej choroby. "<br /><br />Moze podaj zrodlo bo powazne badania wykonane na populacji 28 tys. mezczyzn tego nie potwierdzaja:<br /><br />No Magic Tomato? Study Breaks Link Between Lycopene And Prostate Cancer Prevention<br />http://www.sciencedaily.com/releases/2007/05/070517063011.htmAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-91659820106529813152011-12-06T11:44:03.926+01:002011-12-06T11:44:03.926+01:00anonimowy 19.20
czytaj tutaj
http://cebp.aacrjo...anonimowy 19.20<br /><br />czytaj tutaj <br /> http://cebp.aacrjournals.org/content/16/5/962.longRenatahttps://www.blogger.com/profile/16948520223165567038noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-33952898829178249722011-12-06T07:32:47.702+01:002011-12-06T07:32:47.702+01:00Z melczkiem kokosowym? nosz kuła to jest zupa koko...Z melczkiem kokosowym? nosz kuła to jest zupa kokosowa a nie pomidorowa. to tak jakbyś do ogórkowej wrzucił kalafiora.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-40668359774661221532011-12-06T02:01:56.575+01:002011-12-06T02:01:56.575+01:00Oj tam, oj tam :)
czy od razu musi być pomidorowa...Oj tam, oj tam :) <br />czy od razu musi być pomidorowa? Pomidorcy z krzaka z.. ekhm cukrem:) - ja uwielbiam. Mogą być i z solą albo tylko z kilkoma listkami tymianku z ogródka. Chustko - jednym słowem - zapraszam na pomidory ogródkowe w lipcu :) A zupę sobie ugotujesz wg przepisu jaki tylko chcesz:)andziaoshttps://www.blogger.com/profile/18388577543437465907noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-6625130588439752252011-12-06T00:16:01.291+01:002011-12-06T00:16:01.291+01:00Pomidorowa?ah, najlepiej z ryżem, ale też cudownie...Pomidorowa?ah, najlepiej z ryżem, ale też cudownie kremowa jest zupa pomidorowa - ugotowana tradycyjnie lub jak kto chce - z dodatkiem mleczka kokosowego, dodanego pod koniec gotowania.Na duży gar zupy - jedna puszka mleczka (na początek polecam małą, żeby się przekonać)I wtedy już bez niczego, no opcjonalnie z grzankami lub łyżeczką kwaśnej śmietanki.Cudo, nadal pomidorowe, nie kokosowe!Namawiam do spróbowania, też nie wierzyłam, dopóki sama nie zrobiłam:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-51602112832368557412011-12-05T23:43:28.536+01:002011-12-05T23:43:28.536+01:00Za zupa pomidorowa tak naprawde nie przepadam... N...Za zupa pomidorowa tak naprawde nie przepadam... Natomiast uwielbiam pomidory swieze i przypieczone z cebulka i pieczarkami na grzankach :).<br />Zima niestety trudno znalezc naprawde smaczne pomidory, a tu gdzie mieszkam, obecnie, czyli w Irlandii w ogole jest trudno znalezc dobre pomidory nawet w sezonie. Jak bylam nastolatka w Polsce zima byly tylko - oprocz przetworow domowych - koncentrat pomidorowy i pomidory - uwaga! - mrozone. W tesknocie za swiezymi pomidorami wiec albo smarowalam chleb koncentratem i na to cebulka, albo odmrazalam pomidory i dodawalm do nich cebulke i smietane i mialy udawac swieze ;) Byly calkiem, calkiem :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-69888684541402050782011-12-05T23:11:00.384+01:002011-12-05T23:11:00.384+01:00Macie te przepisy na pomidorową jakbyście doktorat...Macie te przepisy na pomidorową jakbyście doktoraty i inne pierdaty pisały.<br />Najwspanialsza pomidorowa to:<br /><br />kostka ze schabu, lub 3 skrzydełka. <br />Gotujemy wywar, dodajemy JEDNA marchew, pietruszkę, kawałek selera, i pora. Wrzucamy troszkę ziarenek smaku, czy inszej Vegety. Tylko nie pierniczyć mi tu, ze to trucizna, bo miliony ludzie jada, używa i żyje. <br />Potem domowy przecier pomidorowy, robiony jesienią i do tego kilka łyżek śmietany 30 % !!!!!!!!!!Opcjonalnie posiekana natka do talerza. i żadnych mi tam lubczyków, ziela angielskiego czy liści laurowych nie ładować, bo zupa ma mieć smak pomidora a nie szafy zielarki.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-57557845541157772002011-12-05T22:33:34.156+01:002011-12-05T22:33:34.156+01:00Nie wiem, czy ktoś tu już o tym wspomniał (przeglą...Nie wiem, czy ktoś tu już o tym wspomniał (przeglądając komentarze zauważyłam tylko informację o "lepszych" pomidorach przetworzonych - to faktycznie podobno prawda), ale dobre właściwości keczupu wynikają głównie z kumulacji pomidorów. Proszę przeczytać etykietę PORZĄDNEGO keczupu - ile w 100g jest pomidorów albo - co jeszcze lepsze - przecieru pomidorowego! Warte jest to nawet tej soli i cukru, które są do niego dodawane :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-74633625672243141862011-12-05T21:33:49.999+01:002011-12-05T21:33:49.999+01:00Wy tu pitu_pitu, a ryby ciągle głodne. Ja się zapy...Wy tu pitu_pitu, a ryby ciągle głodne. Ja się zapytowywuję, czy tylko ja je karmię ???<br />Pomidorową uwielbiam pasjami. Pomidorów " żywych" nie cierpię.Danihttps://www.blogger.com/profile/15818929315238578899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-56425273129928887052011-12-05T19:48:45.770+01:002011-12-05T19:48:45.770+01:00koncentrat pomidorowy to wcale nie sto procent pom...koncentrat pomidorowy to wcale nie sto procent pomidorów w pomidorach.<br />w zasadzie jest ich tam znikoma ilość.<br />więc jeśli keczup jest na bazie koncentratu, to ile pomidorów jest w samym keczupie?<br />:-)Mondeluzahttps://www.blogger.com/profile/10869731640296499425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-86246383399800743062011-12-05T19:41:18.339+01:002011-12-05T19:41:18.339+01:00a ja jem pomidorową z ziemniakami i pokrojoną w pi...a ja jem pomidorową z ziemniakami i pokrojoną w piórka surową cebulą. jak byłam mała to tylko w takiej wersji Mamie udawało się mi wcisnąć pomidorową. i brawa dla Niej za kreatywność, bo ja bym w życiu nie wpadła, że to się da zjeść. teraz już jem ze wszystkim, ale tamta wersja jest wciąż najpyszniejsza :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-89464442966340905562011-12-05T19:35:05.670+01:002011-12-05T19:35:05.670+01:00A propos tych pomidorów - jest szkoła wołomińska, ...A propos tych pomidorów - jest szkoła wołomińska, jest pruszkowska :D pomidory należą do psiankowatych, jak i ziemniaki, taka kuchnia makrobiotyczna nie zaleca ich spożywania. A ja ziemniaki bardzo lubię. Zupę pomidorową robię jakoś zupełnie prosto, lubię ze świeżą bazylią, ale w ilości homeopatycznej. Zdarzało mi się wywar (ale to własciwie tyczy sie nie tylko pomidorowej) gotować dodając glony kombu - podobno wyciągają ołów. Może. Uwielbiam pomidorkową ze świeżych pomidorów, koncentrat moze sie schować. Jesli wywar mięsny - fajnie smakuje na szyi indyczej...annahttps://www.blogger.com/profile/18299450090156630213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-78651548921766236402011-12-05T19:25:33.541+01:002011-12-05T19:25:33.541+01:00Do Anonima z 16.27: w Polsce ani w UE nie uprawia ...Do Anonima z 16.27: w Polsce ani w UE nie uprawia się pomidorów genetycznie modyfikowanych.<br />często uprawia się natomiast pomidory niesmaczneira1https://www.blogger.com/profile/03863629768257187503noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-88339891581599009482011-12-05T19:23:25.846+01:002011-12-05T19:23:25.846+01:00z tym, że witamina K działa przeciwkrzepliwie to t...z tym, że witamina K działa przeciwkrzepliwie to też chyba przesadzili... O ile mi wiadomo, to właśnie witamina K między innymi odpowiada za krzepnięcie :PAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-1457892438339190722011-12-05T19:20:43.053+01:002011-12-05T19:20:43.053+01:00"z tym likopenem to chyba jednak przesadzili ..."z tym likopenem to chyba jednak przesadzili - on chroni pomidora przed nadmiarem swiatla, ale nie ludzi przed nowotworem", - otóż Rusałko Amelko nie, bo "Dieta obfita w pomidory lub przetwory pomidorowe zmniejsza występowanie i progresję raka prostaty za pośrednictwem likopenu, specyficznego składnika pomidorów (1-7)." Cyferki to pozycje literaturowe dla wątpiących.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-5153206186990072082011-12-05T18:32:23.072+01:002011-12-05T18:32:23.072+01:00Moja pomidorowa zawsze wyglądała tak, ze gotowałam...Moja pomidorowa zawsze wyglądała tak, ze gotowałam marchewkę z kawalątkiem kostki warzywnej. Potem wyławiałam marchew, wlewałam domowy przecier pomidorowy, blender, troche pogotowałam, a jak było bardzo gęste to dolewałam trochę tej wody z marchewki. I klasycznie dużo bazylii, pieprzu. Jadłam z makaronem i śmietaną. Ale zawsze mi czegoś brakowało ;) Nie lubię doprawiać warzyw inaczej niż bazylią. Dopóki nie wpadłam na to, że cebula i czosnek to częściowo też warzywa.<br />Także nastąpiła modyfikacja. Oliwa z oliwek, przysmażona cebula i czosnek. Dopiero w to ugotowana marchewka, przecier, blender, bazylia. Do miski z makaronem, trochę śmietany i mniam! Zwłaszcza w jesienne deszczowe albo zimowe wieczory.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-48444834276000884682011-12-05T18:31:32.726+01:002011-12-05T18:31:32.726+01:00Jeśli zupa pomidorowa (jak dzisiaj) to tylko z tor...Jeśli zupa pomidorowa (jak dzisiaj) to tylko z tortelini z Biedronki (są w dwóch wersjach smakowych:pomidory z mozarellą i szpinak z ricottą).McDziahttps://www.blogger.com/profile/11912357747546104687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-24600879258082385522011-12-05T18:12:12.336+01:002011-12-05T18:12:12.336+01:00Podobno ketchup oraz inne przetwory pomidorowe maj...Podobno ketchup oraz inne przetwory pomidorowe maja wiecej likopenu niz pomidory surowe. Tez ten ketchup mi sie kiedys smieszny wydawal, bo myslalam ze zawartosc pomidorow jest w nim niewielka a jednak. <br /><br />Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z zagranicy. <br /><br />Zycze duzo zdrowka. <br />AgaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-80860224644328536442011-12-05T16:27:47.467+01:002011-12-05T16:27:47.467+01:00Ja latem robię w postaci gazpacho, ale najczęściej...Ja latem robię w postaci gazpacho, ale najczęściej jako zupę krem z grzankami/groszkiem ptysiowym oraz mozzarellową wkładką.<br />Zapodaję Ci przepis:<br />« KORECZKI Z CUKINII I MOZZARELLI<br />SAŁATKA OWOCOWA NA DRUGIE ŚNIADANIE »<br />ZUPA KREM Z POMIDORÓW<br /><br />5 Listopad 2010 Autor: aniado<br /><br />Wspaniała zupa o intensywnym smaku i kolorze!<br />Wybornie smakuje zarówno latem jak i zimą!<br />Trudno jest znaleźć kogoś kto jej nie lubi. Tak samo trudno jest znaleźć kogoś kto nie potrafiłby jej ugotować ;) Jest to przysłowiowa „pestka” lub „bułka z masłem”!<br /><br />Uwaga:)<br />U mnie oczywiście wersja bez ziemniaków… W ich miejsce dodałam po prostu więcej pomidorów oraz marchewkę ;)<br /><br />Marchew i Indeks Glikemiczny<br />Według tabel IG, surowa marchew ma wskaźnik 30, a gotowana aż 85!<br />Jednocześnie marchew zalicza się do tych potraw, które pomimo, że mają wysoki indeks glikemiczny, zawierają stosunkowo mało czystej glukozy (średnio 5%). Zatem ich konsumpcja w niewielkim stopniu wpływa na poziom cukru we krwi. (Źródło informacji tutaj.)<br /><br />Pani Dietetyk nie miała więc nic przeciwko jedzeniu marchwi zarówno na surowo jak i gotowanej :)<br /><br />Dla zaoszczędzenia czasu, polecam ugotowanie większej ilości zupy i jej zawekowanie.<br /><br />Składniki: (5 porcji)<br />1 mała cebula (zmniejszam ilość w przepisie była duża, ale ja nie przepadam).<br />2 ząbki czosnku<br />2 puszki pomidorów bez skóry (z sokiem)(latem gdy pomidory są prosto z krzaka, a nie prosto z upraw GMO smażę je razem ze skórą a później przecieram przez sitko).<br />3 marchwie (lub 1/2 obranej cukinii/dynii)<br />1 litr rosołu (bulionu warzywnego lub mięsnego)<br />Kilka listków świeżej bazylii<br />sól i pieprz<br />oliwa z oliwek<br />mozarella w mini kulkach (biedra)<br />świeża bazylia do podania<br /><br />Wykonanie:<br />W garnku, na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną marchew, bazylię oraz pomidory wraz z sokiem. Zalać bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około 30 minut.<br /><br />Zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie przetrzeć przez sito. Gdyby zupa była za gęsta dolać więcej bulionu lub przegotowanej wody.<br /><br />Zupę podawać gorącą, z kulkami mozzareli rozdrobnionymi na dnie oraz posypaną groszkiem ptysiowym. Można zrobić śmietanowego kleksa(wtedy nie używam groszku).<br /><br />Smacznego :)artystyczny nieładhttps://www.blogger.com/profile/12419560304165130445noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-76309937657998660172011-12-05T15:33:23.448+01:002011-12-05T15:33:23.448+01:00pomidorki są ok:)
lubię, pomidorkową też:)
ale w t...pomidorki są ok:)<br />lubię, pomidorkową też:)<br />ale w taki dzień jak dziś,kiedy zimno, pluskowato, brrrr .... chce mi się wielkiej , pysznej golonki o chrupiącej skórce z kapustką zasmażaną i pajdą prawdziwego chleba<br />mniam:)<br />i w taki dzień diety mam w głębokim poważaniu:)vikinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-44589179988741011432011-12-05T14:01:47.168+01:002011-12-05T14:01:47.168+01:00Aśka - teraz się zorientowałam, że pisząc ojtamojt...Aśka - teraz się zorientowałam, że pisząc ojtamojtam miałaś na myśli, że jakoś inaczej. A ja myślałam, że ojtaojtam to znaczy: wsio ryba, byle pomidorowa.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18362778553874208985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-33037723454077162342011-12-05T12:57:32.504+01:002011-12-05T12:57:32.504+01:00U mnie pomidorówka podawana jest z kaszą jęczmienn...U mnie pomidorówka podawana jest z kaszą jęczmienną drobną,gotowaną oddzielnie.Mniam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-74031966280304689992011-12-05T12:49:18.881+01:002011-12-05T12:49:18.881+01:00z tym likopenem to chyba jednak przesadzili - on c...z tym likopenem to chyba jednak przesadzili - on chroni pomidora przed nadmiarem swiatla, ale nie ludzi przed nowotworemRenatahttps://www.blogger.com/profile/16948520223165567038noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-52114002834318293842011-12-05T12:34:30.825+01:002011-12-05T12:34:30.825+01:00Powinno się jeść dziennie jednego pomidora.
Jedno ...Powinno się jeść dziennie jednego pomidora.<br />Jedno jabłko (gdyż one apple a day keeps a doctor away)<br />Pięć łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno.<br />Nie wiem, co jeszcze, ale czuję, że z tych niezbędnych rzeczy uzbiera się całkiem niezły jadłospis.nifkahttps://www.blogger.com/profile/05300906243819023960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5450809010962269656.post-17130131936481533352011-12-05T12:31:54.286+01:002011-12-05T12:31:54.286+01:00Keczup a keczup? Szukajmy keczupu z bardzo dużą za...Keczup a keczup? Szukajmy keczupu z bardzo dużą zawartością koncentratu pomidorowego i jak najkrótszą listą składników. I nie taki straszny diabeł jak go malują. :) Są keczupy, które mają ponad 80% koncentratu pomidorowego. Takie wybierajmy, jeśli już.<br />Jeśli mamy czas, natchnienie to zróbmy sobie samemu. <br />Pozdrawiam <br />JustynaAnonymousnoreply@blogger.com